Parohia Toşorog a fost înfiinţată prin decizia Nr. 407/17 iunie 2002, ca urmare a Permanenţei Consiliului Eparhial din 31 mai 2002 al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Mai înainte de a primi statutul de parohie, făcea parte din parohia "Înălţarea Sfintei Cruci" – Telec.
Parohia se desfăşoară în lungul pârâului Jidan, pitorescul peisajelor fiind de invidiat. Drumul judeţean ce străbate satul face legătura cu judeţul Harghita.
Partea aceasta a judeţului Neamţ este numita zona misionară întrucât se află la interferenţa cu Ardealul, fiind punct de frontieră, până la unirea Principatelor Române, al Imperiului Austro-ungar cu regatul Român. De aceea ridicarea unui locaş de cult în parohia Toşorog este o binecuvântare a lui Dumnezeu şi o încununare a credinţei celei advărate.
Iniţial, pe locul actualei biserici era o capela 4/4 m în care se oficia o dată pe an slujba acatistului Sf. Arhangheli şi pomenirea morţilor de către preotul din satul Telec. Primul preot titular al comunităţii ortodoxe din satul Toşorog este P.C. Preotul Mihai Lungu, ce păstoreşte această parohie de la 1 septembrie 2006 până în prezent. La venirea sa in satul Toşorog a constatat că parohia nu deţinea nici o proprietate.
Dornici de a avea şi ei o biserică, credincioşii de pe valea Jidanului au hotărât să-şi construiască un locaş de închinăciune în care să aducă slavă lui Dumnezeu. Dar numărul mic al enoriaşilor (387 de suflete, respectiv 109 familii si 37 văduve) şi slabele posibilităţi materiale nu le-a permis să construiască o biserica falnică, ci o biserică mai mică, necesară cultului liturgic. Biserica a fost construită de către enoriaşi, dar şi cu ajutorul financiar al unor creştini binecredincioşi din oraşele Iaşi, Bacău, Piatra Neamţ si alte comune ale judeţului Neamţ.
Terenul pe care se află biserica a fost donat de către Primăria Bicazu Ardelean in timpul domnului primar Bîrsan Ioan-Constantin.
Astfel punerea pietrei de temelie a avut loc la data de 25 septembrie 2006, după care prin implicarea directă a preotului paroh , a copiilor si enoriaşilor s-a reuşit încă din toamna aceluiaşi an să se poată oficia sfintele slujbe. Deoarece alt teren pentru construcţia edificiului nu s-a găsit, preotul paroh a fost nevoit să ridice biserica pe locul capelei mai sus amintite.
Odată cu donaţia terenului s-a introdus în cadastru şi biserica. Sfântul locaş are o lungime de 14 m, lăţime de 8 m (în dreptul absidelor) şi înălţime de 6,5 m.
Astfel au fost ridicati pereţii pe cadru de lemn şi izolaţi cu folie expandată si vată minerală. La interior pereţii sunt constituiti din scândura si izolați cu polistiren, iar la exterior cu lambriu.
Lucrarile pentru finisarea locaşului de cult au continuat până în anul 2013, mergând concomitent cu achiziţionarea unui teren cu casă şi construcţia unei case parohiale noi, care este terminată „la roşu”.
Data de 3 noiembrie 2013 este reprezentativa pentru parohia noastra, intrucat in aceasta zi a fost sfințita Biserica de către IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si IPS NICOLAE, Mitropolit de Mesogias si Lavriotiki (Grecia) înconjurați de un sobor de preoți si diaconi, in frunte cu P.C. Protoiereu Valentin Tofan.
Toată această activitate din parohia noastră a fost si este susţinută de binecuvântarea lui Dumnezeu si cu ajutorul enoriaşilor şi a altor creştini evlavioşi.